Pyłek pszczeli - właściwości i działanie
Data dodania: 18-06-2022
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Pszczoły to nie tylko miód. Tu możesz przeczytać o tym co to jest pyłek kwiatowy, skąd się bierze i jakie ma właściwości.....
Dzisiaj postanowiłem napisać kilka słów nie o miodzie, a o innym skarbie z pszczelego ula. Pszczoły to nie tylko miód. Pszczoły to chyba przede wszystkim naturalne zapylacze, dzięki którym mamy między innymi warzywa i owoce zawierające kopalnię witamin, minerałów i innych drogocennych dla naszego zdrowia składników. Pszczoły to także kit pszczeli, mleczko pszczele, pierzga i wreszcie pyłek pszczeli. Co to takiego, jakie ma właściwości, skąd się bierze i jak właśnie stosować pyłek pszczeli?
Właściwości i działanie pyłku pszczelego
Pszczoły wylatując na pożytek zbierają nie tylko nektar, z którego finalnie powstaje miód, ale także męskie komórki rozrodcze różnych gatunków roślin kwitnących. Zbierane one są na trzeciej parze obnóży pszczelich i przypominają swym wyglądem małe kulki. Te małe kulki to właśnie pyłek pszczeli, który może mieć różny kolor, zależnie od gatunku rośliny z której został pozyskany. Możemy spotkać pyłek kwiatowy żółty, pomarańczowy, fioletowy, a nawet czarny. Pyłek pszczeli jest jednym z naturalnych pokarmów pszczelich mający ogromne znaczenie dla wykarmienia czerwiu, z którego po pewnym czasie powstaje nowe pokolenie pszczół w rodzinie pszczelej.
Pszczelarze od dawna dążą do poznania wszystkich właściwości produktów pszczelich oraz ich wartości odżywczych. W przypadku pyłku pszczelego, mamy do czynienia z produktem o bardzo wysokich wartościach odżywczych oraz leczniczym działaniu.
Pszczelarze od dawna dążą do poznania wszystkich właściwości produktów pszczelich oraz ich wartości odżywczych. W przypadku pyłku pszczelego, mamy do czynienia z produktem o bardzo wysokich wartościach odżywczych oraz leczniczym działaniu.
Skład pyłku pszczelego
Pyłek kwiatowy jest produktem o bardzo bogatym składzie, który decyduje o jego wartościach odżywczych, a także prozdrowotnych właściwościach, a w jego składzie znajdziemy między innymi:
-
aminokwasy egzogenne,
-
enzymy,
-
hormony,
-
kwasy nukleinowe,
-
kwasy tłuszczowe np. kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy,
-
fosfolipidy,
-
polisacharydy,
-
monosacharydy,
-
flawonoidy,
-
leukoantocyjanidyny,
-
witaminy rozpuszczalne w wodzie,
-
związki triterpenowe,
-
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach,
-
sole mineralne.
Czy pyłek pszczeli jest zdrowy?
Bardzo wartościowe dla naszego zdrowia są obecne w pyłku kwiatowym naturalne witaminy m.in. witamina A, D i E, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witamina PP oraz inne witaminy z grupy B, witamina C, mikro i makroelementy, a także kwasy tłuszczowe. W pyłku kwiatowym znajdziemy magnez, wapń, fosfor, żelazo oraz cynk. Od dłuższego czasu pyłek kwiatowy zaliczany jest do grupy produktów superfoods, które w naturalny sposób poprawiają stan naszego zdrowia oraz są źródłem wielu substancji odżywczych.
Warto wiedzieć, że aktywne związki z pyłku kwiatowego są zdecydowanie łatwiej i szybciej przyswajane przez organizm niż ich syntetyczne odpowiedniki, które znajdziemy w suplementach diety.
Warto wiedzieć, że aktywne związki z pyłku kwiatowego są zdecydowanie łatwiej i szybciej przyswajane przez organizm niż ich syntetyczne odpowiedniki, które znajdziemy w suplementach diety.
Właściwości lecznicze pyłku pszczelego
Bogaty skład pyłku kwiatowego przekłada się na jego właściwości lecznicze. Ten produkt pszczeli wzmacnia organizm oraz wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości zdrowotnych oraz przy obniżonej odporności organizmu. Pyłek kwiatowy stosowany w celach leczniczych przy infekcjach sezonowych skraca czas trwania infekcji, usprawniając funkcjonowanie układu immunologicznego.
Co więcej, pyłek kwiatowy poprawia apetyt, stabilizuje poziom cukru we krwi, wpływając na wydzielanie insuliny, w naturalny sposób wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, ma silne działanie przeciwbakteryjne, a także reguluje przemianę materii.
Ten naturalny produkt stanowi cenne źródło wielu substancji odżywczych, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe, jednocześnie usprawniając ogólne funkcjonowanie organizmu i poprawiając stan zdrowia. Pyłek kwiatowy ma silne właściwości detoksykacyjne, dzięki czemu pomaga spowolnić procesy starzenia się organizmu, redukując szkodliwy stres oksydacyjny, który prowadzi do powstawania w organizmie wolnych rodników tlenowych
Pyłek pszczeli wspomaga leczenie depresji, zaburzeń lękowych oraz innych schorzeń o podłożu psychicznym. W jego składzie znajdziemy zarówno ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witaminy z grupy B, jak i związki pod postacią soli mineralnych np. magnezu, a także cenne aminokwasy. Nie tylko u chorych na depresję pyłek pszczeli redukuje uczucie zmęczenia, zmniejsza objawy stresu i podnosi tolerancję organizmu na sytuacje stresowe, łagodnie tonizuje układ nerwowy, a także poprawia nastrój. Nieco silniejsze działanie w przypadku depresji i zaburzeń lękowych, a także przemęczenia ma pierzga pszczela, jednak stosowanie pyłku pszczelego u osób z objawami łagodnej i umiarkowanej depresji także jest skuteczne.
Pyłek pszczeli bardzo często przynosi ulgę przy problemach z przerostem gruczołu krokowego u mężczyzn.
Co więcej, pyłek kwiatowy poprawia apetyt, stabilizuje poziom cukru we krwi, wpływając na wydzielanie insuliny, w naturalny sposób wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, ma silne działanie przeciwbakteryjne, a także reguluje przemianę materii.
Ten naturalny produkt stanowi cenne źródło wielu substancji odżywczych, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe, jednocześnie usprawniając ogólne funkcjonowanie organizmu i poprawiając stan zdrowia. Pyłek kwiatowy ma silne właściwości detoksykacyjne, dzięki czemu pomaga spowolnić procesy starzenia się organizmu, redukując szkodliwy stres oksydacyjny, który prowadzi do powstawania w organizmie wolnych rodników tlenowych
Pyłek pszczeli wspomaga leczenie depresji, zaburzeń lękowych oraz innych schorzeń o podłożu psychicznym. W jego składzie znajdziemy zarówno ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witaminy z grupy B, jak i związki pod postacią soli mineralnych np. magnezu, a także cenne aminokwasy. Nie tylko u chorych na depresję pyłek pszczeli redukuje uczucie zmęczenia, zmniejsza objawy stresu i podnosi tolerancję organizmu na sytuacje stresowe, łagodnie tonizuje układ nerwowy, a także poprawia nastrój. Nieco silniejsze działanie w przypadku depresji i zaburzeń lękowych, a także przemęczenia ma pierzga pszczela, jednak stosowanie pyłku pszczelego u osób z objawami łagodnej i umiarkowanej depresji także jest skuteczne.
Pyłek pszczeli bardzo często przynosi ulgę przy problemach z przerostem gruczołu krokowego u mężczyzn.
Jak podawać pyłek pszczeli?
Na temat jak stosować pyłek pszczeli napisano już wiele i można to robić na wiele sposobów. Do najpopularniejszych zalicza się zalanie np. dwóch łyżeczek pyłku wieczorem połową szklanki letniej wody i wypicie następnego dnia rano na czczo. Można dodawać pyłek do jogurtu lub maślanki. Mnie najlepiej podchodzi z serkiem wiejskim.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog