Miód rzepakowy - właściwości, ceny i cechy
Data dodania: 01-07-2022
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Jaki jest miód rzepakowy?
Miód rzepakowy jest pierwszym pożytkiem nektarowym na który wyruszam ze swoimi pszczołami. Zwykle rzepak zakwita w północnej Polsce na początku maja, a kwitnienie trwa około trzech tygodni. Moje stanowiska rzepakowe znajdują się około 20 kilometrów od pasieki stacjonarnej gdzie wszystkie rodziny pszczele oraz odkłady spędzają zimowlę. W tym roku według mojej oceny miodobranie rzepakowe przeprowadzone w dniach 7-8 czerwca 2022 r. było średnie ponieważ rzepak na polach słabiej nektarował i było sucho. Kiedy rzepak już przekwitł i nadszedł czas na odebranie części miodu, to zakwitło bardzo dużo ognichy (chwast ) i pszczoły donosiły świeżego nakropu i miód nie nadawał się do wirowania. W tym czasie w ramkach znajdował się uprzednio zebrany miód rzepakowy, który z kolei był dojrzały i miód mógł już zacząć krystalizować w ramkach. Z pomocą przyszły mi specjalne przegonki, które oddzieliły pszczoły od miodni i po 48 godzinach udało mi się wybrać miód.
Cechy, kolor i właściwości miodu rzepakowego
Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo jasną, a niekiedy nawet białą barwą. Jest to miód, który najszybciej przechodzi od stanu płynnego, tzw. patoki, do stanu skrystalizowanego zwanego krupcem. Jest to gatunek miodu uznawany za najsłodszy z wyraźnym zapachem kwiatów rzepaku.
W skład miodu rzepakowego wchodzą między innymi:
Łatwo przyswajalne węglowodany w postaci glukozy i fruktozy stanowią 80%, a w 20% z wody, niewielkich ilości białka, kwasów organicznych (np. mrówkowy, jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, masłowy, octowy, glukonowy), enzymów (np. inwertaza, oksydaza glukozowa, diastaza), a także olejków eterycznych oraz potas, kobalt, żelazo, wapń, sód, mangan, fosfor, miedź, a także witamin C, PP, witaminy z grupy B.
Działanie miodu rzepakowego
- Miód rzepakowy zawiera bardzo dużo węglowodanów w postaci cukrów prostych przez co wspaniale odżywia cały organizm i dodaje energii, więc dodaje duże energii i odżywia organizm. Gatunek ten szczególnie polecany jest rekonwalescentom oraz osobom chorującym jak również sportowcom i osobom poddanym dużemu wysiłkowi fizycznemu.
- Miód z rzepaku ma działanie przeciwzapalne, idealnie sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi układu moczowego, a także układu pokarmowego (zmniejsza odczyn zapalny, towarzyszący chorobom żołądka czy dwunastnicy;
- Miód rzepakowy obniża ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia;
- Miód z rzepaku ma działanie antybiotyczne i i antygrzybiczne (m.in. dlatego tak długo pozostaje świeży);
- Produkt jest lekkostrawny i dzięki temu jest polecany osobom mającym problemy z układem trawiennym. Ma bardzo korzystne, regenerujące, osłaniające działanie na żołądek i wątrobę;
- Przynosi ulgę przy alergiach i nieżytach dróg oddechowych.
Miód ten nadaje się doskonale do kremowania i tworzenia miodów owocowych z dodatkiem owoców liofilizowanych. O tym jednak innym razem, a teraz życzę smacznego miodu rzepakowego.
- Miód z rzepaku ma działanie przeciwzapalne, idealnie sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi układu moczowego, a także układu pokarmowego (zmniejsza odczyn zapalny, towarzyszący chorobom żołądka czy dwunastnicy;
- Miód rzepakowy obniża ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia;
- Miód z rzepaku ma działanie antybiotyczne i i antygrzybiczne (m.in. dlatego tak długo pozostaje świeży);
- Produkt jest lekkostrawny i dzięki temu jest polecany osobom mającym problemy z układem trawiennym. Ma bardzo korzystne, regenerujące, osłaniające działanie na żołądek i wątrobę;
- Przynosi ulgę przy alergiach i nieżytach dróg oddechowych.
Miód ten nadaje się doskonale do kremowania i tworzenia miodów owocowych z dodatkiem owoców liofilizowanych. O tym jednak innym razem, a teraz życzę smacznego miodu rzepakowego.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog